Zatrucia pokarmowe - Salmonelloza
Zatrucia pokarmowe, czyli ostre schorzenia żołądkowo-jelitowe wywoływane są najczęściej przez zarazki lub ich toksyny, które dostały się do organizmu wraz z pożywieniem. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie typu Salmonella, obecne w przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych i dzikich. Bakterie te, wydalane z kałem, w sprzyjających, warunkach, takich jak ciepło, wilgoć, obecność białka, mogą przebywać poza organizmem żywym nawet przez kilka miesięcy (np. w glebie przez około 3 miesięcy, w wodzie - od kilku dni do kilku tygodni), a w wysuszonych produktach spożywczych mogą znajdować się przez nieograniczony czas.
Człowiek zakaża się najczęściej:
poprzez spożycie żywności zanieczyszczonej odchodami zakażonych zwierząt np. drobiu, myszy, szczurów,
poprzez spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, surowe mleko),
od zakażonych ludzi i zwierząt, wydalających z kałem pałeczki Salmonella.
Z wieloletnich obserwacji wynika, że główną przyczyną zatruć pokarmowych jest używanie surowych jaj do ciast nie poddawanych pieczeniu (np. sernik "na zimno", legumina, ciasta z masą kremową na bazie surowych ), a także do wytwarzania domowych majonezów i jajecznicy. Innymi częstymi nośnikami zakażenia bywają rozdrobnione przetwory mięsne typu galaretki, pasztety, pierogi, kotlety mielone, tatar itp.
Warte zapamiętania metody uniknięcia Salmonellozy:
częste mycie rąk, szczególnie po wyjściu z toalety oraz przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków,
dbałość o higienę pomieszczeń, sprzętów kuchennych i naczyń stołowych,
przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,
zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
całkowite rozmrożenie mięsa, drobiu i ich przetworów przed przystąpieniem do ich smażenia, pieczenia, gotowania,
poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (pieczenie, gotowanie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem zniszczenia bakterii,
wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja, tak aby nie stykały się z innymi produktami, nie poddawanymi obróbce termicznej,
dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem,
unikanie spożywania lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców,
spożywanie potraw bezpośrednio po przygotowaniu lub szybkie ich schłodzenie i przechowywanie w niskiej temperaturze,
tępienie owadów i gryzoni przenoszących zarazki.
W przypadku wystąpienia objawów chorobowych takich jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki i podwyższona temperatura należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
Powiat bytowski - powiat południowo-zachodniego skraju województwa pomorskiegoz siedzibą w Bytowie. Do powiatu należą gminy: Bytów, Miastko, Borzytuchom, Czarna Dąbrówka, Kołczygłowy, Lipnica, Parchowo, Studzienice, Trzebielino oraz Tuchomie. Położony na Pojezierzu Bytowskim, na szlaku komunikacyjnym DK20 oraz 3 dróg wojewódzkich. Bogactwo powiatu stanowią liczne zabytki prawnie chronione w tym gotycki zamek pokrzyżacki w Bytowie, oraz rezerwaty przyrody: Jezioro Kamień, Jezioro Orle oraz rezerwat Jezioro Smołowe. |
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola