Belka
Sobota, 22 Września 2018   imieniny: Tomasz, Maurycy
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bytowie informuje

Data publikacji: 2013-04-02, Data modyfikacji: 2013-04-04
A A AWydrukDrukuj  
 
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bytowie informuje

Zatrucia pokarmowe - Salmonelloza

Zatrucia pokarmowe, czyli ostre schorzenia żołądkowo-jelitowe wywoływane są najczęściej przez zarazki lub ich toksyny, które dostały się do organizmu wraz z pożywieniem. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie typu Salmonella, obecne w przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych i dzikich. Bakterie te, wydalane z kałem, w sprzyjających, warunkach, takich jak ciepło, wilgoć, obecność białka, mogą przebywać poza organizmem żywym nawet przez kilka miesięcy (np. w glebie przez około 3 miesięcy, w wodzie - od kilku dni do kilku tygodni), a w wysuszonych produktach spożywczych mogą znajdować się przez nieograniczony czas.

 

Człowiek zakaża się najczęściej:

poprzez spożycie żywności zanieczyszczonej odchodami zakażonych zwierząt np. drobiu, myszy, szczurów,
poprzez spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, surowe mleko),
od zakażonych ludzi i zwierząt, wydalających z kałem pałeczki Salmonella.

Z wieloletnich obserwacji wynika, że główną przyczyną zatruć pokarmowych jest używanie surowych jaj do ciast nie poddawanych pieczeniu (np. sernik "na zimno", legumina, ciasta z masą kremową na bazie surowych ), a także do wytwarzania domowych majonezów i jajecznicy. Innymi częstymi nośnikami zakażenia bywają rozdrobnione przetwory mięsne typu galaretki, pasztety, pierogi, kotlety mielone, tatar itp.

Warte zapamiętania metody uniknięcia Salmonellozy:

częste mycie rąk, szczególnie po wyjściu z toalety oraz przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków,
dbałość o higienę pomieszczeń, sprzętów kuchennych i naczyń stołowych,
przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,
zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
całkowite rozmrożenie mięsa, drobiu i ich przetworów przed przystąpieniem do ich smażenia, pieczenia, gotowania,
poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (pieczenie, gotowanie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem zniszczenia bakterii,
wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja, tak aby nie stykały się z innymi produktami, nie poddawanymi obróbce termicznej,
dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem,
unikanie spożywania lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców,
spożywanie potraw bezpośrednio po przygotowaniu lub szybkie ich schłodzenie i przechowywanie w niskiej temperaturze,
tępienie owadów i gryzoni przenoszących zarazki.

 

 

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych takich jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki i podwyższona temperatura należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

 

Urząd Miasta Bytów, Źródło artykułu: http://www.bytow.com.pl, Autor zdjęć: Urząd Miasta Bytów
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat bytowski - powiat południowo-zachodniego skraju  województwa pomorskiegoz siedzibą w Bytowie. Do powiatu należą gminy: Bytów, Miastko, Borzytuchom, Czarna Dąbrówka, Kołczygłowy, Lipnica, Parchowo, Studzienice, Trzebielino oraz Tuchomie. Położony na Pojezierzu Bytowskim, na szlaku komunikacyjnym DK20 oraz 3 dróg wojewódzkich. Bogactwo powiatu stanowią liczne zabytki prawnie chronione w tym  gotycki zamek pokrzyżacki w Bytowie, oraz rezerwaty przyrody: Jezioro Kamień, Jezioro Orle oraz rezerwat Jezioro Smołowe.

    .
    Powiat bytowski zajmuje powierzchnię niespełna 220 ha czyli 12% całego województwa.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola